Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Lang geleden zei iemand dat tegen mij.

Uh dacht ik? En dat moet al mijn problemen dan oplossen? Toch bleef het zinnetje in mijn hoofd spelen en zorgde het na verloop van tijd dat ik er niet alleen mee in mijn hoofd bleef rondlopen, maar dat ik er daadwerkelijk ook iets mee ging doen. Niet veel, maar wel iets. Het had iets in gang gezet. Het begin was gemaakt. Ik begon me bewust te worden van wat ik zelf aan het doen was met mijn leven.

Hoewel ik op dat moment nog dacht dat ik héél snel grote wereldschokkende dingen moest veranderen in mijn leven en veel drama in mijn hoofd kon verkopen over alles en iedereen, was ik vooral niet gelukkig en wilde ik daar iets aan veranderen. Het besef dat je op de onderste trede of bij de eerste stap moest beginnen, …dat kwam pas later. Zo werkt het nu eenmaal. Van voor af aan, stap voor stap. De grootte van de stappen die je neemt, is totaal niet belangrijk. Zolang je maar beweegt…

De belangrijkste les die je te leren hebt als je voor een belangrijke periode in je leven staat waarin je op zoek bent naar verandering, is dat je klein moet beginnen. Een eerste verandering begint altijd in je hoofd. Je mindset, je idee, je gedachten, de manier waarop je over jezelf en anderen denkt, …dáár begint alles. Hoe je kijkt naar de wereld bepaalt ook hoe de wereld jou ziet en wat je er dus van terugkrijgt.

Blijf je graag lekker hangen in je zelfmedelijden en wacht je tot iemand jou op een gouden schoteltje komt brengen waar je al zo lang op zit te wachten? Fijn, doe gerust. Ik wil je zelfs een gemakkelijke stoel brengen terwijl je wacht, want je zal hem nodig hebben. Als je altijd blijft wachten, terwijl je niets krijgt dan zal je nog heel lang mogen blijven wachten, maar er zal niets veranderen. Behalve dan dat je frustraties alleen maar groter zullen worden terwijl je wacht.

(lees de titel nog eens ?)

Juist… er verandert dus niets als jij zelf blijft doen wat je deed. Je resultaten blijven dan ook hetzelfde. En die geven vaak geen voldoening op dit punt in je leven.

Right…ben je mee? Je moet er zelf iets mee gaan doen. Je gaat je in eerste instantie bewust worden van hetgeen je zelf doet waardoor het komt dat er niets verandert.

 • Wat hou jij daar zelf in stand?
 • Wat ben je (nog) niet bereid om los te laten?
 • Wat is dat wat jij daar aan het doen bent?

Loop je de hele dag te zagen en te klagen in je huis in de hoop dat iemand ooit je boodschap tussen de lijnen door gaat begrijpen? Doe maar verder zou ik zeggen en blijf hopen. Wie weet op een dag gaat er iemand het licht zien en begrijpen ze wat je tussen de lijnen door bedoelt…

Begrijpen ze je niet? Dan ben je niet duidelijk genoeg.

Of droom je al lang van die prins op het witte paard die wel in de buurt komt, maar nog niet van ver weet wat het is wat je eigenlijk écht voor hem voelt? Misschien zit je nog in een andere relatie en wil je die pas loslaten als je zekerheid hebt over de volgende? Jammer, zo werkt het niet, al zou het makkelijk zijn…

Komt je prins op het witte paard maar niet dichter in jouw buurt? Dan ben je niet duidelijk genoeg in wat je wél en niet meer wilt.

Blog | 5 Tip Om Een Goede Loopbaanbegeleider Te Vinden | Mathil&ik

Get your shit together en make it happen.

Weet je wat je wil? Weet je dat écht? Ok dan…

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het goede nieuws is…er valt iets aan te doen. Het slechte nieuws is, je gaat eerst het vuile werk moeten doen, voor je bij het paradijs kan uitkomen.

 • In de meest irritante mensen vind je een les die je zelf nog hebt te leren.
 • In de vreselijkste momenten of periodes van je leven kan je zien wat je anders wil in je leven.
 • Op de zwakste momenten ontdek je waar je nood aan hebt.
 • Op momenten dat je écht in de shit zit. Dan komt het besef…er moet iets veranderen.

En daar zijn we weer. Je hebt nood aan besef, zelfbewustzijn, perceptie, zelfreflectie en dan zijn we weer vertrokken…

 • Ga jij niet zitten wachten?
 • Moet ik geen stoel brengen?
 • Ben je bereid om los te laten wat je niet meer dient?
 • Kan én wil je naar jezelf kijken én ben je daarnaast bereid om daar óók mee aan de slag te gaan als je ziet dat daar iets moet veranderen?
 • Heb je er genoeg van?
 • Zit je op dat moment waarop je zegt, nu kan het niet meer anders? Ik moet gewoon iets doen?

Wil jij van jouw shit jouw hit maken?

Het is dán en alleen dan dat je klaar bent om er écht iets van te maken.

Ik hoorde deze week nog iemand in mijn omgeving zeggen:

‘Ik heb het gehad. Er is iets gebeurd in mij, er is iets ontploft en ik kan niets anders meer doen dan het eruit laten komen. Gedaan met boeken lezen, gedaan met alles 100 keer te beredeneren en nog eens aan zelfreflectie doen en nog eens mij in de plaats van de anderen te zetten. Het is gewoon genoeg geweest. Dit gaat niet meer over hun, dit gaat over mij. Het gaat er niet over dat ik een moeilijk mens zou zijn volgens hen of dat ik misschien niet sociaal genoeg ben in hun ogen. Het gaat erover dat ze rekening moet houden met mij. Dat is het. Punt.’

Ik kon alleen maar een bevestigend knikje geven, want meer had ze niet nodig.

Ze was er. Ze voelde het. Ze had haar weg afgelegd.

Het ging niet altijd even makkelijk en het was niet lang altijd fijn geweest. Onderweg heeft ze veel hobbels en bobbels moeten verdragen om te komen waar ze nu staat. Maar het is zover. Ze staat nu voor wie ze is en voor wie ze wil zijn in de toekomst. Zo geeft ze ook haar dochter de lessen mee die voor haar belangrijk zijn. And so can you!

Denk je: ‘Dat kan wel bij anderen zo werken, maar niet bij mij.’ Weet dan dat iedereen die bij me binnenkomt dat over zichzelf denkt en er is niemand die moet besluiten op het einde van de rit dat het bij hem of haar ‘niet heeft gewerkt’.

Als jij ervoor gaat en doet wat moet om te komen waar je wil staan, dan zal het werken. Rome is niet op één dag gebouwd en zo ook jouw leven niet.

Als je genoeg hebt van de shit en bagger waar je momenteel in zit. Als je voelt dat het dit niet is en dat je wil gaan voor méér. Begin dan. Waarom nog wachten tot morgen? Vandaag is de eerste dag dat je een stap kan zetten in de goede richting.

Als jij er wat van wil maken, als jij ervoor wil gaan en als jij er helemaal klaar voor bent, dan doen we het samen.

Tot binnenkort!

Annick