Loopbaanbegeleider & Life Coach

Het verhaal achter &IK

Ik, Annick, stelde me vroeger nooit de vraag: & ik? Wanneer ga ik iets leuks doen? Wanneer zal ik eens aan mezelf denken? Hoe pas ik in dit plaatje thuis in mijn samengesteld gezin of op het werk? Wat heb ik nodig? Wat wil ik eigenlijk? & ik? Annick zorgde altijd voor andere mensen, vooral thuis, bij familie en vrienden en ver daarbuiten. Ik, Annick? Ik wil de perfecte stiefmoeder, vriendin, dochter, partner, … zijn.

& ik op het werk? Annick? Die zorgde dat alles picobello werd afgewerkt, zo snel en zo goed mogelijk. Ik? Ik zei nooit nee, ik kon alles aan, altijd. Het was mijn natuurlijke ‘ik’, gegroeid uit mijn overtuigingen, mijn verleden, mijn ervaringen, mijn eigen ‘niet-zo-objectieve-kijk’ op de wereld. Fouten maken? Damn! Dat kan toch niet! Ik wil de perfecte werknemer zijn. Ik was superwoman…

& toen? Toen was ik niks meer.

Ik kon niet meer functioneren. Eerst stopte ik thuis met draaien. Daarna op het werk. Het duurde lang, héél lang, voor ik dat zelf in de gaten kreeg. Iedereen zag het. & ik? Ik zag het niet. De perfecte moeder, stiefmoeder, werknemer, partner, … was nog maar een schim van zichzelf, letterlijk en figuurlijk.

Vele maanden was ik thuis met heel ernstige lichamelijke klachten. Ik kreeg pas veel later de diagnose burn-out. Ik? Onmogelijk. Maar toch…het was echt, het was zwaar, moeilijk en erg, hoe kon mij dit overkomen? & ik? Ik was superwoman niet en was het ook nooit geweest. Ik wil het ook nooit meer zijn.

Ik ging aan mezelf werken: volgde loopbaanbegeleiding, cursussen, leerde nieuwe mensen kennen, kreeg nieuwe kansen, … & ik? Ik was er klaar voor. Na lang thuis werd het hoog tijd om terug te gaan werken. Het was welletjes geweest. De draad thuis was terug opgepikt. Een nieuwe job. Ik vloog er weer in!

1 jaar en bam! Daar zat ik …weer thuis. Herval in burn-out…of eigenlijk bore-out Ik! Ik die het allemaal toch wist, die zoveel had geleerd over mezelf. Zelfzorg, grenzen stellen, waar krijg je energie van, wat heb je nodig? & ik? Ik was in de val getrapt. Nee… je moet niet eventjes een inzicht krijgen om je leven helemaal om te draaien. Nee, je moet niet 1 boek lezen en dan weten wat je moet doen. Dat werkt niet! Het is kei hard werken aan jezelf, dag in dag uit, soms een dag weer niet en dan weer wel, met vallen en opstaan. Je hebt moed nodig, lef, veel lef en nog veel meer mildheid, compassie en schouderklopjes voor jezelf. Elk dag opnieuw.

Het voornaamste van al is het besef dat je ook maar een mens bent en dat je goed genoeg bent. Altijd en overal.

Sometimes the smallest step in the right direction ends up being the biggest step of your life. Tip toe if you must, but take the step.