Veel gestelde vragen2022-01-10T14:40:20+00:00

Veel gestelde vragen over loopbaancheques en loopbaanbegeleiding

Is loopbaanbegeleiding iets voor mij?2022-01-06T12:49:31+00:00

Zit je met twijfels en vragen over je job? Wil je meer plezier en voldoening? Wil je weten welk werk echt bij je past? Dan is loopbaanbegeleiding bij Mathil & Ik iets voor jou.

We staan bekend voor een heel persoonlijke aanpak. Je komt terecht bij een persoonlijke coach die jou snel van dichtbij leert kennen. Je coach is een klankbord en vertrouwenspersoon gedurende het ganse traject.

Loopbaanbegeleiding helpt jou ontdekken wat je wel gelukkig maakt en energie geeft.

Loopbaanbegeleiding is zeker iets voor jou als je iets aan je werk, jezelf in/op je werk of je loopbaan zou willen veranderen.

Wat is loopbaanbegeleiding?2022-01-06T12:49:58+00:00

Bij Mathil & Ik vinden we het heel belangrijk dat loopbaanbegeleiding zo concreet mogelijk is afgestemd op jouw situatie en loopbaanvraag. We gaan samen op zoek naar antwoorden die je alleen niet kan vinden.

We ondersteunen en begeleiden je gedurende het ganse proces zodat jij je eigen loopbaan weer in handen kan nemen.

Tijdens loopbaanbegeleiding gaat het over je werk(leven). We gaan op zoek naar jouw energiegevers en –vreters, kwaliteiten en competenties. Ook zoeken we uit wat jouw drijfveren zijn op dit moment in je leven. Na elke sessie krijg je huiswerk mee.

Heb je na dit loopbaantraject nog nood aan diepgaandere (life) coaching? Dit is ook mogelijk.

Wat is het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)?2022-01-06T12:50:29+00:00

We zoeken een antwoord op de vraag: “Hoe ‘werk’ ik?” Je schrijft hiervoor je eigen handleiding. In VDAB-taal is dit een persoonlijk ontwikkelplan of korter gezegd een POP.

In jouw persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) hou je je inzichten bij en noteer je de verschillende acties die je gaat ondernemen. Een van die acties kan zijn dat je een opleiding volgt om je positie op de arbeidsmarkt te versterken, dat je een gesprek aangaat op je werk of dat je op zoek gaat naar een andere job.

Je persoonlijk ontwikkelingsplan bevat een stappenplan met een duidelijke timing. Zo krijg je de dingen ook echt gedaan en blijft het niet bij vrijblijvende coaching tijdens de sessies. Je neemt zelf verantwoordelijkheid om uit de sessies te halen wat jij nodig hebt. We geven vol gas en rekenen erop dat jij dat ook doet!

Krijg ik opdrachten tijdens de loopbaanbegeleiding mee naar huis?2022-01-06T12:51:03+00:00

Je haalt uit het traject wat je bereid bent om erin te steken. Investeer jij weinig tijd en energie in jouw opdrachten en ben je na de sessies niet echt bezig met wat er werd besproken? Dan zullen je resultaten ook tegenvallen.

Je coach verkent samen met jou waar je mee zit en geeft je oefeningen en opdrachten om thuis te maken. Nadien bespreken jullie de oefeningen en opdrachten. Zo komen jullie geleidelijk aan tot nieuwe ideeën en inzichten. De coach begeleidt, jij stuurt.

We geven ons voor 100%. Daar kan je op rekenen. We adviseren je om dat ook te doen.

Wat kost loopbaanbegeleiding?2022-01-06T12:51:56+00:00

Volg je je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum zoals het onze? Dan kan je betalen met loopbaancheques. Zo betaal je zelf maar een klein deel van de begeleiding. Elke 6 jaar heb je recht op 2 loopbaancheques van 40 euro. De eerste cheque is goed voor 4u begeleiding. Voor de tweede loopbaancheque krijg je 3u begeleiding.

Voor 80 euro heb je dus recht op 7u begeleiding die zeer waardevol is. Elke cheque kost 40 euro. Zo betaal je vanaf 1 januari 2020 in totaal 80 euro voor 7u loopbaanbegeleiding. De werkelijke waarde voor een uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Om in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Dat lees je hier.

Wanneer moet ik loopbaancheques bestellen?2022-01-06T12:52:54+00:00

Je kan wachten met het bestellen van je loopbaancheque tot je een kennismaking hebt gehad bij een van onze ervaren coaches in jouw regio.  Op het einde van het eerste gesprek met je loopbaanbegeleider ondertekenen jullie een samenwerkingsovereenkomst. Op dat moment geef je de loopbaancheque aan je loopbaanbegeleider.

Bestel je de cheque liever op voorhand? Dat kan. Hou er wel rekening mee dat je loopbaancheques maar 3 maanden geldig zijn. De geldigheidsdatum staat vermeld op de cheque. Start dus voor deze datum met je begeleiding. Als de begeleiding opgestart is, blijft de opgenomen loopbaancheque 12 maanden geldig.

Loopbaancheques bestel je hier.

Kom ik in aanmerking voor loopbaancheques?2022-01-06T13:00:15+00:00

Om loopbaancheques aan te vragen, moet je voldoen aan een aantal basisvoorwaarden zoals: in Vlaanderen of Brussel wonen, minstens 7 jaar werkervaring hebben, de laatste 6 jaar nog geen loopbaancheques gebruikt hebben, op het moment van aanvraag als werknemer of zelfstandige professioneel actief zijn en Nederlands spreken. Alle gesprekken gaan door in het Nederlands.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook een aantal uitzonderingen. Daarover lees je hier meer.

Kan ik als zelfstandige loopbaancheques aanvragen?2022-01-06T13:01:17+00:00

Absoluut. Een zelfstandige wordt gelijkgesteld met een werknemer als die aan deze voorwaarde voldoet: “Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.”

Zijn er twijfels of je recht hebt of niet? Neem dan telefonisch contact op met VDAB op het gratis nummer 0800 30 700. Ze helpen je graag verder om duidelijkheid te scheppen over jouw situatie.

Een overzicht van alle veel gestelde vragen vind je hier.

Een overzicht van alle veel gestelde vragen vind je via deze link.

Klachtenprocedure

De klant kan een klacht i.v.m. gesubsidieerde loopbaanbegeleiding indienen bij de gemandateerde onderneming zelf via info@mathilenik.be of bij VDAB, via de website (klachtenformulier, https://www.vdab.be/klachten) of via de gratis servicelijn 0800 30 700. Als derde mogelijkheid kan de klant klacht indienen bij de Vlaamse Ombudsdienst via het klachtenformulier op de website www.vlaamseombudsdienst.be of het gratis nummer 1700.

Ga naar de bovenkant