Loopbaanbegeleiding – Veel gestelde vragen

Zit je met twijfels en vragen over je job? Wil je meer plezier en voldoening? Wil je weten welk werk écht bij je past? Misschien is loopbaanbegeleiding bij Mathil&ik dan iets voor jou.

Wij staan bekend voor een uiterst persoonlijke aanpak. Je komt terecht bij jouw persoonlijke coach die jou heel snel van dichtbij leert kennen en die een klankbord en vertrouwenspersoon wordt gedurende het ganse traject.

Dan kan loopbaanbegeleiding jou helpen om te ontdekken wat je wel gelukkig maakt en energie geeft.

Loopbaanbegeleiding is zeker iets voor jou als je wat dan ook aan je werk, jezelf in/op je werk of je loopbaan zou willen veranderen.

Bij Mathil&ik vinden we het heel belangrijk dat loopbaanbegeleiding zo concreet mogelijk is afgestemd op jouw situatie en op jouw loopbaanvraag. We gaan samen op zoek naar antwoorden die jij alleen niet kan vinden.

We ondersteunen en begeleiden je gedurende het ganse proces opdat jij je eigen loopbaan weer in handen kan nemen.

Tijdens loopbaanbegeleiding gaat het over je werk(leven). We gaan op zoek naar jouw energiegevers en -vreters, jouw kwaliteiten en competenties en zoeken uit wat jouw drijfveren zijn op dit moment in je leven. Na elke sessie krijg je huiswerk mee.

Heb je na dit loopbaantraject nog nood aan diepgaandere (life) coaching? Dan kan dit.

Je haalt uit het traject wat je bereid bent om erin te steken. Investeer jij weinig tijd en energie in jouw opdrachten en ben je na de sessies niet écht bezig met hetgeen er werd besproken, dan zullen je resultaten ook tegenvallen.

Je coach verkent samen met jou waar je mee zit en geeft je oefeningen en opdrachten om thuis te maken. Nadien bespreken jullie de oefeningen en opdrachten. Zo komen jullie geleidelijk aan tot nieuwe ideeën en inzichten. De coach begeleidt, jij stuurt.

Wij geven ons voor 100%. Daar kan je op rekenen. We adviseren je om dat ook te doen.

We zoeken een antwoord op de vraag: “Hoe ‘werk’ ik?” Je schrijft hiervoor je eigen handleiding. In VDAB-taal is dit een persoonlijk ontwikkelplan of korter gezegd een POP.

In je persoonlijk ontwikkelplan (POP) hou je je inzichten bij en noteer je de verschillende acties die je gaat ondernemen. Een van die acties kan zijn dat je een opleiding volgt om je positie op de arbeidsmarkt te versterken, of dat je een gesprek aangaat op je werk of misschien ga je wel op zoek naar een andere job.

Je persoonlijk ontwikkelplan bevat een stappenplan met een duidelijke timing. Zo krijg je de dingen ook echt gedaan en blijft het niet bij vrijblijvende coaching tijdens de sessies. Je neemt zelf verantwoordelijkheid om uit de sessies te halen wat jij nodig hebt. Wij geven volle gas. We rekenen erop dat jij dat ook doet!

Volg je je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum zoals het onze? Dan kan je betalen met loopbaancheques. Zo betaal je zelf maar een klein deel van de begeleiding. Om de zes jaar heb je recht op 2 loopbaancheques van telkens 40 euro. De eerste cheque is goed voor 4u begeleiding. Voor de tweede loopbaancheque krijg je 3u begeleiding.

Voor 80 euro heb je dus recht op 7u begeleiding die zéér waardevol is. Elke cheque kost jou 40 euro. Zo betaal je vanaf 1 januari 2020 in totaal 80€ voor 7 uur loopbaanbegeleiding, terwijl de werkelijke waarde voor één uur loopbaanbegeleiding 169 euro bedraagt. (wow!!!)

Om in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Dat lees je hier: https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/wie

Je kan wachten met het bestellen van je loopbaancheque tot je een kennismaking hebt gehad bij één van onze ervaren coaches in jouw regio.  Op het einde van het eerste gesprek met je loopbaanbegeleider ondertekenen jullie een samenwerkingsovereenkomst. Op dat moment geef/mail je je loopbaancheque aan je loopbaanbegeleider.

Bestel je je cheque liever op voorhand? Ook dat kan. Hou er wel rekening mee dat je loopbaancheques maar 3 maanden geldig zijn. De geldigheidsdatum staat vermeld op de cheque. Start dus voor deze datum met je begeleiding. Eén keer de begeleiding opgestart is, blijft de opgenomen loopbaancheque 12 maanden geldig.

Heb je een job als werknemer of als zelfstandige (ook al voer je die nu niet uit door ziekte, tijdskrediet, ouderschapsverlof, …), dan kan je elke 6 jaar een totaal van 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques als je aan de nodige voorwaarden voldoet.

Je eerste loopbaancheque is goed voor 4 uur begeleiding en je tweede voor 3 uur. Je betaalt maar 40 euro voor een loopbaancheque. Dit is erg voordelig want de reële waarde bedraagt 169 euro per uur.

Wil je graag 7 uur loopbaanbegeleiding volgen?

Bestel dan eerst één loopbaancheque van 4 uur. Heb je de 4 uur loopbaanbegeleiding gevolgd, dan kan je een tweede loopbaancheque bestellen.

Let wel: op het moment dat je de tweede loopbaancheque aanvraagt, moet je nog aan de voorwaarden beantwoorden voor loopbaancheques. Een van deze voorwaarden is dat je aan het werk bent.

Om loopbaancheques te kunnen aanvragen moet je voldoen aan een aantal basisvoorwaarden zoals: in Vlaanderen of Brussel wonen, minstens 7 jaar werkervaring hebben, de laatste 6 jaar nog geen loopbaancheques gebruikt hebben, op het moment van aanvraag als werknemer of zelfstandige professioneel actief zijn. En Nederlands spreken. Alle gesprekken gaan door in het Nederlands.

En daarnaast zijn er natuurlijk ook een aantal uitzonderingen.  Daarover lees je hier meer: https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding/wie.

Bij loopbaancentrum Mathil respecteren we jouw privacy voor 100%.  Jij mag vertellen dat je loopbaanbegeleiding volgt tegen wie je wil. Wij doen dat niet. Uiteraard blijft alles wat er op tafel komt en wat wordt besproken bij ons, veilig in je dossier.

Bovendien behandelen wij én VDAB je gegevens strikt vertrouwelijk. Ze laten aan niemand weten dat je loopbaanbegeleiding met/zonder loopbaancheques volgt. Je werkgever kan dit dus niet via hen te weten komen, noch je ziekenfonds of een arts.

Lees ook ons privacybeleid.

Absoluut. Een zelfstandige wordt gelijkgesteld met een werknemer als die aan deze voorwaarde voldoet: “Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.”

Zijn er twijfels of je recht hebt of niet? Neem dan ALTIJD telefonisch contact op met VDAB op het gratis nummer 0800 30 700. Zij helpen je graag verder om duidelijkheid te scheppen over jouw situatie.

Dat kan zeker. Als je in ziekteverlof bent/op de mutualiteit staat (terwijl je onder contract bent) dan heb je recht op je VDAB loopbaancheques.

Opgelet! Hier maken we een duidelijk onderscheid tussen die situatie waarin er al voldoende energie is om aan werk te denken en om je re-integratie bespreekbaar te maken én de situatie waarin je nog moet herstellen van je burn-out. In dat laatste geval verwijzen we je graag door naar je huisarts. Er moet voldoende energie zijn om het traject aan te vangen.

Wanneer tijdens een traject loopbaanbegeleiding ontdekt wordt dat je kampt met verschijnselen van stress en burn-out verwijzen we je graag eerst door naar je huisarts voor we je loopbaanbegeleiding verderzetten.

Het voorkomen van burn-out in de toekomst of het terugkeren naar de werkvloer na herstel mag wel met de loopbaancheques. We zetten je op die manier sterker in je schoenen zodat je beter bestand bent tegen stress en veranderingen. Zo ga je misschien in de toekomst nog wel wankelen, maar wordt je niet snel meer omvergeblazen.

Dat kan. Je werkgever/opdrachtgever mag als het ware als derde betaler of sponsor optreden. Zo draagt je werkgever/opdrachtgever ook bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling via de loopbaanbegeleiding wat een pluspunt is voor jouw loopbaan.

Let op: vergeet niet dat je niet verplicht bent om te melden aan je werkgever dat je loopbaanbegeleiding volgt. In dat geval zal jouw werkgever je eigen bijdrage in de loopbaancheques natuurlijk niet terugbetalen.

Eerst doe je de aanvraag van je loopbaancheque via Mijn Loopbaan (of als dat niet werkt via het nummer 0800 30 700 van VDAB.

Vervolgens controleert VDAB of je recht hebt op loopbaancheques.

 • Heb je er geen recht op, dan krijg je een mail of brief met de reden waarom.
 • Heb je er wel recht op, dan krijg je van de firma Edenred een overschrijvingsformulier voor je persoonlijk aandeel van 40 euro via mail of post.

Heb je het bedrag betaald?

Dan ontvang je binnen de 6 werkdagen je digitale loopbaancheque van Edenred via mail.

Opgelet: heb je een verkeerd bedrag gestort of was de mededeling op je overschrijving niet correct? Dan krijg je je geld terug en moet je opnieuw beginnen.

Bezorg je loopbaancheque aan je loopbaancoach via mail, zo besparen we papier en zorgen we voor het milieu.

Komt je loopbaancheque voor welke reden dan ook niet binnen, dan kan je naar het gratis VDAB nummer 0800 30 700 bellen. Dat is elke werkdag van 8u tot 19u open.

Je loopbaancheque is 3 maanden geldig, na uitgifte. Dit wil zeggen dat je je eerste sessie loopbaanbegeleiding binnen die 3 maanden moet nemen. Eens gestart kan je tot 12 maanden tussen 2 sessies laten.

Nee. Zowel de VDAB als al onze coaches hebben beroepsgeheim. Dit is een deel van de ethische code die we volgen als erkend loopbaancentrum van VDAB.

“We nemen je voeten niet vast om de stappen te zetten die je wil zetten, maar we wijzen je wél de weg omdat wij vanop een afstand beter zien waar de obstakels liggen en daarom soms een duidelijker zicht hebben op de plaatsen waar jij je voeten kan zetten.”

We begeleiden jou hier met andere woorden in, maar je doet het wel zelf.

We leren jou naar vacatures zoeken of op zoek te gaan naar beroepen en beroepssectoren, als dat is wat je wilt. We leren je vacatures en gegevens van beroepen en sectoren juist interpreteren en leggen ze naast je resultaten uit de loopbanbegeleiding zodat je sneller keuzes kan maken waar je 100% achter staat. Weg keuzestress dus! Vanaf nu maak jij je éigen keuzes, mét zelfvertrouwen.

Helemaal niet. We doen veel meer dan dat. Jij bepaalt wat jij uit de loopbaanbegeleiding wil halen en jij bepaalt uiteindelijk wat je wil doen met je werk(leven). Of dat van job veranderen, een opleiding volgen, of een gesprek aangaan is op je werk, … dat wordt snel duidelijk. Jij bepaalt. Jij stuurt.

Loopbaanbegeleiding is zeker iets voor jou als je wat dan ook aan je werk, jezelf in/op je werk of je loopbaan zou willen veranderen.

Dit zijn de onderwerpen die de VDAB zelf heeft opgelijst als mogelijkheden:

 • Arbeidsmarkt-verkenning             Ik wil een zicht op de arbeidsmarkt)
 • Balans werk-privé                           Ik wil een beter evenwicht tussen mijn beroeps- en privéleven
 • Groei en uitdaging                         Ik wil ontdekken hoe ik mijn talenten/competenties beter kan inzetten
 • Jobdoelwit                                       Ik wil weten welk werk en/of statuut (werknemer, zelfstandige, ) écht bij mij past en mij heroriënteren op de arbeidsmarkt)
 • Kwaliteit-reflectie                            Ik wil weten wat mijn sterke en zwakke punten zijn en hoe hiermee best om te gaan)
 • Leiderschap                                     Ik heb vragen rond promotie, demotie, leiderschap, …
 • Motieven-reflectie                          Ik wil weten wat voor mij het belangrijkst is in mijn werk (waarden, interesses en drijfveren)
 • Relaties in de werkcontext            In mijn huidige werksituatie heb ik het moeilijk met (een) collega(s), teamleider, …)
 • Werkbaar werk                                In mijn huidige werksituatie heb ik te hoge werkdruk, stress, signalen van burn-out…)
 • Zingeving                                         Ik wil meer voldoening, plezier, of uitdaging in mijn werk)

Dat kan zeker. Wij passen de oefening, opdrachten en sessies inhoudelijk aan aan hetgeen jij nodig hebt op het moment dat je bij ons binnenstapt. Het maakt niet uit wat je opleidingsniveau, leeftijd, geslacht, … is.

We spreken de taal die jij verstaat.

Wat wél belangrijk is, is dat jij bereid bent om er zelf mee aan de slag te gaan. Wij stellen de juiste vragen, die jij nodig hebt. We reiken die opdrachten en technieken aan waar we van overtuigd zijn dat je ze kan gebruiken. En vervolgens is het aan jou!

We starten samen en na een tijdje kan je het alleen.

Het kan dat er nieuwe inzichten en informatie uit een sessie komt. Het kan ook zijn dat de loopbaanbegeleiding een bevestiging is van wat je eigenlijk al wist of voelde. Beiden zijn ok. Jij bepaalt wat je wel of niet doet met je inzichten.

Dat kan zeker. Wij passen de oefening, opdrachten en sessies inhoudelijk aan aan hetgeen jij nodig hebt op het moment dat je bij ons binnenstapt. Het maakt niet uit wat je opleidingsniveau, leeftijd, geslacht, … is.

We spreken de taal die jij verstaat.

Wat wél belangrijk is, is dat jij bereid bent om er zelf mee aan de slag te gaan. Wij stellen de juiste vragen, die jij nodig hebt. We reiken die opdrachten en technieken aan waar we van overtuigd zijn dat je ze kan gebruiken. En vervolgens is het aan jou!

Het kan dat er nieuwe inzichten en informatie uit een sessie komt. Het kan ook zijn dat de loopbaanbegeleiding een bevestiging is van wat je eigenlijk al wist of voelde. Beiden zijn ok. Jij bepaalt wat je wel of niet doet met je inzichten.

Uiteraard. Ongeacht je leeftijd, kan je bij ons terecht.

We hebben al heel mooie trajecten doorlopen met 50-plussers. Dit zijn vaak zeer dankbare klanten die de nieuw geleerde inzichten onmiddellijk inzetten in de praktijk. De motivatie om het anders te doen, ligt niet alleen bij zichzelf, maar ook bij het feit dat ze hun kinderen en soms ook kleinkinderen motiveren om hun leven zelf in handen te nemen en om te tonen dat je nooit te oud, te jong, te ziek, te bang, … bent om iets te veranderen aan je leven.

Just do it afraid.

In Vlaanderen worden 50-plussers als een kansengroep gezien wat wil zeggen dat er relatief gezien behoorlijk wat 50-plussers werkloos zijn, en dat is toch wel jammer want ze hebben heel wat bij te dragen aan de maatschappij, evenals aan het professionele leven. Ervaring rocks!

Onder een aantal omstandigheden stel je loopbaanbegeleiding of coaching best (even) uit. Bijvoorbeeld bij een depressie, psychologische blokkades, verslaving, …

Dat wil dus ook zeggen dat je in die omstandigheden ook best je loopbaancheques niet gebruikt. Als wij merken tijdens een kennismaking dat je je in één van deze situaties bevindt dan helpen wij jou heel graag verder door je door te verwijzen naar één van onze vaste partners in jouw regio.

Ben je nadien wél klaar om met loopbaanbegeleiding of coaching aan de slag te gaan, dan zien wij jou héél graag terugkomen.

Dat kan zeker. Het voordeel is dat we in dit geval niet gebonden zijn aan een aantal sessies zoals bij de loopbaancheques wel het geval is. Je bent vrij om te kiezen hoe jij de invulling van je coaching ziet. In dit geval hebben we veel meer mogelijkheden om naar verdiepende coaching te gaan én heb je zelf het stuur nog steviger vast! Hoe geweldig is dat.

Je kan met al je vragen terecht via ons contactformulier. We contacteren je binnen de 48u of op de eerstvolgende werkdag ingeval van een vraag tijdens het weekend of een feestdag.

Wat zeggen onze klanten?

GETUIGENISSEN

“Annick is een fantastische coach. Ze heeft me zeer goed geholpen met te ontdekken welke richting ik uit wil. Ik heb eindelijk het gevoel dat ik echt weet wat ik wil!”

“Annick, ik wil u toch nog even bedanken. Je hebt me al super geholpen zonder uw hulp had ik niet zover gestaan. Ik heb al gekeken op de website van VDAB; we zien elkaar zeker terug voor de 2de cheque. Alvast bedankt.”

“Annick weet waar ze over spreekt, doet haar job goed en vol overtuiging. Zeker een meerwaarde voor iedereen om loopbaanbegeleiding te overwegen.”

“Het is interessant om jezelf beter te leren kennen en leren daarmee aan de slag te gaan ; zowel privé als in werkomgeving. Soms komt er iets anders uit de bus dan je verwacht en helpt dat om betere keuzes te maken in je leven.”

Klachtenprocedure

De klant kan een klacht i.v.m. gesubsidieerde loopbaanbegeleiding indienen bij de gemandateerde onderneming zelf via info@mathilenik.be of bij VDAB, via de website (klachtenformulier, https://www.vdab.be/klachten) of via de gratis servicelijn 0800 30 700. Als derde mogelijkheid kan de klant klacht indienen bij de Vlaamse Ombudsdienst via het klachtenformulier op de website www.vlaamseombudsdienst.be of het gratis nummer 1700.