Hoe weet je of jouw coach wel degelijk een goede coach is en de juiste is voor jou?
Hoe maak jij de juiste (én belangrijke) keuze als je op zoek gaat naar een goede coach? Doe je dat op basis van de prijs? Volg je je gevoel? Kijk je naar wat anderen doen of doe je zomaar wat? Wanneer weet je dat je bij een goede coach zit?
De keuze van de juiste coach is best wel belangrijk! Je kiest om samen een weg in te gaan van persoonlijke groei. Zowel jij als de coach gaan een sterk engagement aan om samen aan iets te bouwen. Het is daarom belangrijk dat je écht wel goed zit.
Je ganse leven maak je keuzes. Dagdagelijkse keuzes, belangrijke keuzes en minder belangrijke keuzes, weloverwogen of niet zo weloverwogen keuzes, keuzes gebaseerd op gevoel of op intuïtie, keuzes gebaseerd op berekeningen, keuzes gemaakt op automatische piloot, goede en slechte keuzes, …
Wat maakt nu dat we juist of fout kiezen? En wat is dat dan, die juiste keuze? Is dat dát wat klopt voor jou of wat het merendeel van de bevolking als juist aanziet? Hoe maken we hier een onderscheid in en vooral hoe zijn we zeker dat we juist zitten? Wat maakt dat we net bij die bakker ons brood halen en bij die kapper onze haren laten knippen? Hoe verklaar je de keuze van een huisarts of van een websitebouwer? De prijs? Volg je je gevoel? Soms wel, soms niet, is het een combinatie van? Dat is mogelijk, maar zeker niet altijd het geval. En dan nog, zal het bij iedereen vaak nog anders zijn.
Hoe maak jij de juiste (én belangrijke) keuze als je op zoek gaat naar een goede coach? Doe je dat op basis van de prijs? Volg je je gevoel? Kijk je naar wat anderen doen of doe je zomaar wat? Wanneer weet je dat je goed zit?
De keuze van de juiste coach is best wel belangrijk! Je kiest om samen een weg in te gaan van persoonlijke groei. Zowel jij als de coach gaan een sterk engagement aan om samen aan iets te bouwen. Het is daarom belangrijk dat je écht wel goed zit. Je doet dat toch ook niet zomaar, naar een coach stappen. Er is een réden waarom je dat doet. Je wil iets veranderen. Er is iets wat je niet of niet meer wil of toch niet in de huidige vorm of toestand. De keuze van een goede coach moet daarom weloverwogen zijn, gebaseerd op een aantal criteria. Ik leg het je hieronder verder uit.
Op het moment dat je ergens binnenstapt voor een intake of een kennismaking, heb je al wat opzoekwerk of onderzoek achter de rug. Misschien heb je via iemand die je kent over die coach gehoord en geeft het je daarom een goed gevoel, of je hebt een website bezocht en voelt erkenning bij de taal die er is gebruikt of misschien ben je wel doorgestuurd door een arts of psycholoog. Er is dus duidelijk een bepaalde reden geweest waarom jij nu net die deur binnenstapt. Dat is al een eerste belangrijke stap. Maar er is meer!
Tijdens dat eerste gesprek steek je je voelsprieten uit. Je kijkt en je luistert, maar vooral… je voelt! Hoe voelt het voor jou daar? Kan jij jezelf zijn en merk je dat er ruimte is om los te laten wat en wie je denkt te moeten zijn bij deze coach? Het is belangrijk dat je geen enkele rol meer moet spelen als je de deur binnenstapt. Jij mag zijn wie je bent. Je mag alle maskers even opbergen. Bij een goede coach mag je gewoon jezelf zijn. Of het altijd even makkelijk is om dat ook effectief te doen, dat is een ander verhaal, maar je gevoel vertelt je wel of de mogelijkheid er is.
Er staan twee stoelen voor je klaar.
Vaak hoor ik mezelf zeggen in de praktijk: ‘Hier staan twee stoelen, eentje voor jou en eentje voor alles wat je meebrengt, je verleden, je bezorgdheden, je gedachten en overtuigingen, maar ook je gezin, je gezondheid en zo veel meer. Je moet je bagage niet op de stoep laten staan. Nee, dat krijgt hier ook gewoon een plaats.’
Mag jij er zijn bij deze coach met al je bagage die je met je meebrengt? Want reken maar van yes dat die bagage er is! Het is heel belangrijk dat er plaats is in de praktijk voor alles wat je met je meebrengt. Kan er gesproken worden over werk, gezin, gezondheid, kinderen, verdriet, schaamte, ruzies, pijn, … kan je coach elk onderwerp dragen? Voel jij je comfortabel?
‘Wow, wat vertel ik je nu allemaal.’
Ze is 20 minuten binnen. Ik heb mezelf kort voorgesteld en ik vraag haar hoe en waarom ze bij me terecht gekomen is. Ze begint haar verhaal. Het is een stevig verhaal. Net zoals al die andere verhalen die in mijn praktijk verteld worden. Allemaal éven stevig.
Ik glimlach, want het feit dat ze dit allemaal vertelt, is goed. Ze voelt zich goed. Ze mag er helemaal zijn. Dat moeten we hebben. We kunnen er samen voor gaan! Het is helemaal oké…
Voel je je geremd of net niet? Wie ben jij in die praktijk? Wat hangt er in de lucht? Ben je bang om bepaalde dingen te zeggen of net niet te zeggen? Heb je de indruk dat je coach het allemaal al voor elkaar heeft (want zo laat hij of zij het toch uitschijnen) of heb je de indruk dat je hem of haar zelf een handje moet helpen? Auwsh…not good!
Heb je het gevoel dat je tegenover een mens zit? Ja… je leest het goed, een mens! Iemand van vlees en bloed, die zijn of haar eigen pad nog aan het bewandelen is.
Een goede coach voor jou is iemand die zelf een duidelijke passie heeft voor persoonlijke groei en ontwikkeling, maar daarnaast ook aangeeft dat het leven met bergen en dalen passeert, ook voor diegene in de coach stoel. Dát zijn mensen, dat zijn de juiste coaches… zij hebben het niet allemaal voor elkaar, maar mogelijks hebben zij bepaalde wegen en paden die jij nog moet bewandelen, al verkend, zodat ze beter weten waar jij je voeten moet zetten. Dat geeft rust. Dat geeft vertrouwen.
‘Je zal nu wel denken …,’
Ik kijk vooral en luister. Wat bewonder ik haar. Ze is dapper. Het nodige lef is er gekomen. Het gevoel en het besef dat het tijd is voor verandering. Zo kan het niet langer. Dat gaan we niet meer doen. Dat is wat ik ervan denk en dat geef ik dan ook aan haar. Het is maar zo fair om ook mijn hoofd en mijn gevoel aan haar te tonen, want ik vraag hetzelfde van haar. Op die manier krijgen we een mooie band van gelijkheid waarbij we ons beiden comfortabel voelen.
Een goede coach is iemand die zeer écht en oprecht overkomt. Zonder masker. Het is een gevoel dat jij zelf kan beoordelen als je voor hem of haar zit. Jouw coach gedraagt zich naar de taal die er wordt gesproken en andersom. Walk the talk, weet je wel? Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Zo kom je écht en oprecht over. Als coach, maar ook als mens. En dat zijn we allemaal.
Coaches, goede coaches tenminste, zijn er voor jou, maar ook voor zichzelf. Ze zijn op continue basis met zichzelf aan de slag omdat hun persoonlijke groei een ‘never ending’ story is. Net zoals dat van jou! Je gaat op weg en die weg stopt nooit. Hoe geweldig is dat!
Jij zet je voeten zélf bij een goede coach. Jij beweegt. Je coach geeft aanwijzingen. Jij bepaalt in welke richting je je voeten zet.
Een never endig story… maar geen sprookje. Dat heb ik niet gezegd! Sprookjes zoals die van Sneeuwwitje en de boze stiefmoeder, waardoor veel plusmama’s de laatste jaren veel last hebben van het ‘boze stiefmoeder syndroom’? No thanks! Geen sprookje dus…
Maar wat is dat dan wel die persoonlijke groei? Die never ending story?
Jouw story! Jouw verhaal. Daar gaat het over bij jouw coach. Daar gaat het over bij een goede coach. De coach die bij jou past, zorgt ervoor dat jij jouw eigen verhaal gaat (her)schrijven. Jij gaat duidelijk krijgen wie jij wil zijn, wat jij nodig hebt én vooral: waar jij naartoe wil! Wie wil je zijn? Hoe wil je je dan voelen? Wat doe je dan? Waar ben je? Wat betekent dat voor jou? Hoe ziet dat er dan uit?
Jouw coach geeft geen antwoorden.
Oh my god, hoor ik je denken. Geeft die coach geen antwoorden? Waarom niet? Wel, heel simpel. Een goede coach stelt je vragen, veel vragen, de juiste vragen, … net die vragen die jij nodig hebt om weer een stapje verder te gaan. Net dié vraag die jij nodig hebt om jouw voeten net nog een tikkeltje in de andere richting te zetten en dan BAM…gaan! Jouw coach leert jou kiezen. Kiezen voor jezelf. Bewust kiezen. Kiezen voor wat voor jou de beste keuze is. Stap voor stap. En na een hele weg samen te hebben bewandeld ben je klaar om het zelf te doen.
Maar…voor je zover bent, wordt er gewerkt! Yep… er wordt gewerkt. Coaching is geen vrijblijvend praatuurtje. Je gaat niet ventileren. Een sessie kan best pittig zijn. Bij een goede sessie heb je nadien wel even tijd nodig om te bekomen, om alles te laten bezinken, … Je bent moe. Goed! Dat wil zeggen dat je hard gewerkt hebt. Samen gaan we voor méér! Kom je bij mij in de praktijk terecht? Dan zal ik je niet altijd zeggen wat je wil horen, maar wel wat je nodig hebt om te komen waar je wil staan.
‘Eigenlijk mag ik dit niet zeggen…,’
Integendeel. Alles wat ze voelt, wat ze denkt, … mag ze zeggen. Graag zelfs! Dus ze zegt het. Godzijdank! Ze zegt het. Datgene waar ze al zo lang mee zit, komt eruit. Datgene waar ze zich al zo lang onterecht voor schaamt, ligt open en bloot op tafel. Goed. Daar kunnen we iets mee.We gaan aan de slag.
Opgelucht stapt ze buiten na een half uurtje. Ze draait zich om en zegt: ‘Bedankt, ook al hebben we alleen nog maar kennisgemaakt, dit is wat ik nodig heb. Het is raar, maar het geeft me nu al rust. Dit is wat ik met beide handen ga grijpen. Een kans om iets te veranderen. Dit gaat zoveel voor mij betekenen. Bedankt, ik kijk al uit naar onze eerste sessie.’
Een goede coach staat er voor jou én gaat ervoor samen met jou. Met hart en ziel zal die er staan langs de zijlijn om samen met jou te doen wat moet, te doen wat nodig is om te komen waar jij wil staan. Maar een coach alleen kan niets. Er is heel wat lef, daadkracht en een sterke wil nodig van jou als coachee om er een succesvol traject van te maken. Uiteraard gaat een goede coach volle gas geven voor jou, maar dat kan enkel als jij geen tegengas geeft.
Het resultaat van de coaching hangt dus minstens evenveel van jou af, áls van je coach. Ben jij klaar voor verandering? Wil je er echt voor gaan? Wil je meer doen dan alleen maar praten en zagen en klagen over alles wat er misloopt in je leven en wil je er nu ook écht iets aan doen? Dan starten we toch!
When you know, you know.
Wanneer weet je dus of je goed zit? Hoe maak je de juiste keuze? Check steeds de 5 V’s!
Volg je gevoel. When you know, you know. Stap binnen en steek je voelsprieten uit. Hoe voel jij je hier? Wat komt er bij je los? Kan je vlot praten over jezelf of ben je geremd? Hoe ga je buiten? Als je juist zit, zie je het helemaal zitten om met deze coach aan de slag te gaan. Je bent misschien bang en enthousiast tegelijk, maar in ieder geval ben je ook enorm gemotiveerd om ervoor te gaan en heb je er vertrouwen in dat het je zal lukken met deze begeleiding!
Voel jij dat jij en héél je verhaal er helemaal mogen zijn? Goed! Als je merkt dat je plots veel meer vertelt tijdens het eerste gesprek dan aanvankelijk de bedoeling was dan weet je dat je goed zit. Je vertelt niet zomaar je levensverhaal aan iedereen. Dat doe je alleen als je je op je gemak voelt bij iemand en als je weet dat alles wat je met je meebrengt gezegd en gevoeld mag worden.
Voor jou én voor zichzelf er zijn! Dat is wat een goede coach doet. Een goede coach werkt niet alleen met en aan jou, maar ook met en aan zichzelf. Je merkt het snel als je coach zelf nog unsolved issues heeft. De praktijk en jouw sessie zijn dan niet de plaats waar dat op tafel mag komen. Een professionele coach is op constante basis in beweging en aan de slag met zichzelf. Hij of zij is gebeten door het virus van persoonlijke ontwikkeling en straalt dit ook uit. Persoonlijke groei is een weg die niet stopt.
Vragen! Een goede coach stelt vragen, veel vragen, de juiste vragen. Een goede coach is zelf niet heel veel aan het woord. Het is aan jou, jij vertelt, jij geeft je coach waar je mee zit en samen zoeken jullie uit wat je nodig hebt. Door de juiste vragen op het juiste moment te stellen, komen jouw inzichten sneller naar boven en word je uitgedaagd om in je daadkracht te gaan. Op momenten dat jij vastloopt, kan je coach inspirerend uit de hoek komen. Je zal niet altijd horen wat je wil, maar wel steeds wat je nodig hebt om stappen te zetten.
Vooruit met de geit! Je coach kan je motiveren en inspireren om te gáán. Als je op de juiste plaats bent terecht gekomen dan voel je dat er iets beweegt bij jezelf. Je denken gaat veranderen. Je krijgt een andere kijk op de mensen en de situaties om je heen waardoor nadien ook je gedrag er anders zal uitzien. Door doorheen het ganse proces een notitieschrift voor jezelf bij te houden, zal je ook snel en veel duidelijker de evolutie van jezelf zien in dit hele proces. En dat werkt nóg meer motiverend!
Ben jij na het lezen van deze blog getriggerd? Zit je met vragen of heb je nood aan wat meer informatie? Ik kijk uit naar je mail…
Tot binnenkort!
Annick