Loopbaan met zorg2021-09-13T08:38:01+00:00

Loopbaan met Zorg

MANTELZORG EN LOOPBAANKEUZES, EEN INTERSECTORALE AANPAK

Loopbaan met Zorg

Voor ouders met een zorgenkind en andere mantelzorgers.
Door gecertifieerde loopbaancoaches opgeleid tot loopbaan met zorg-coach (LZM-Coach)

Loopbaan begeleiding

Mantelzorgers hebben specifieke vragen over de werk-leven balans. De zorgsituatie is een realiteit die er is én vaak ook blijft. Dit is voor het leven, wanneer je mantelzorger bent van een kind.

“Ik moet gaan werken, omdat het financieel nodig is. Maar ik zie niet hoe ik alles gecombineerd kan krijgen. En er is niemand die me kan helpen…”

Een goede zorg-werk-leven balans vinden, is een persoonlijke zoektocht die met vallen en opstaan verloopt. In het bijzonder voor ouders met een zorgenkind is het vinden van een goede balans tussen zorgen, werken en leven een uitdaging.

Binnen het project ‘Loopbaan met Zorg’ hebben we aandacht voor bewuste loopbaankeuzes voor ouders die de zorg dragen voor een kind met een beperking of chronische ziekte. Daarnaast kan dezelfde ondersteuning geboden worden aan vele andere mantelzorgers.

“En wie vraagt de mantelzorger hoe het met hem gaat…”

Wanneer we spreken over mantelzorgers staan financiën vaak niet ver af. Zorgen en financiën zijn vaak aan elkaar gekoppeld. De begeleiding via loopbaanbegeleiding kan via de gesubsidieerde loopbaancheques van de Vlaamse Overheid.

Zorg combineren met werk is niet altijd eenvoudig. Wil je daarbij ondersteuning? Dat kan.

Wil jij weten hoe het met je loopbaan gesteld is? Doe hier de test!
Wil jij weten hoe het met je loopbaan gesteld is? Doe hier de test!

WE DOEN HET SAMEN ZOLANG HET NODIG IS

Onze Visie

‘Wie ben ik, wat heb ik nodig en wat moet ik dan doen?‘ Dat is onze rode draad doorheen alles wat we doen. Hier gaan we telkens naar op zoek. Wij samen.

Gebruik loopbaancheques

Iedere werknemer of zelfstandige heeft per 6 jaar recht op 2 loopbaancheques. Deze geven je recht op 7 sessies individuele loopbaancoaching van telkens 1u bij een erkend Lmz-loopbaancoach. (Lmz = Loopbaan met zorg). Kostprijs voor dit pakket is 80 euro (40 euro voor de
eerste 4 sessies + 40 euro voor de volgende 3 sessies)

Hoe gaan we tewerk?

Je hebt recht op 7 uur loopbaanbegeleiding met loopbaancheques (om de 6 jaar). Voor dit traject betaal je 80 euro. Dit is mogelijk door gesubsidieerde loopbaancheques van de overheid i.s.m. VDAB. Elke sessie loopbaanbegeleiding duurt 1 uur. Tussen de sessies zit gemiddeld 2 weken.

LET OP: vanaf 01/01/2020 moet je minstens 7 jaar werkervaring hebben om in aanmerking te komen voor loopbaancheques. We bekijken samen of je al of niet in aanmerking komt.

Mogelijks heb je geen recht op loopbaancheques omdat je werkzoekend bent, nog studeert of omdat je geen 7 jaar werkervaring hebt? Ook zonder loopbaancheque kan je bij ons terecht voor loopbaanbegeleiding.

Je hebt recht op een onbeperkt aantal uren begeleiding. Elke sessie loopbaanbegeleiding duurt 1 uur. Tussen de sessies zit gemiddeld 2 weken.

Heb je vragen? Is het (nog) niet duidelijk? Neem contact op, we helpen je graag verder. Kom uit je hoofd en kruip in je pen (oeps, of in je toetsenbord) en stuur een mail of neemt contact op via 0473 89 70 57. We zijn er voor jou!

Loopbaancheque aanvragen

Per loopbaancheque betaalt je momenteel 40 euro door de tussenkomst van de Vlaamse overheid. Dat is erg voordelig, want de werkelijke waarde van 1 loopbaancheque bedraagt 550 euro, wat neerkomt op een bedrag van 137,50 euro per uur, wat getuigt over de grote meerwaarde van loopbaanbegeleiding.

De aanvraag van een loopbaancheque loopt via de website van de VDAB of telefonisch op het gratis nummer 0800 30 700. Voor meer info over loopbaanbegeleiding en loopbaancheques kan je terecht op https://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding

vdab loopbaancheques

Waar wordt er gewerkt?

Een sessie loopbaanbegeleiding gaat door in de praktijk van je coach of via een online meeting. Voor onze online sessies gebruiken we tools zoals Skype, Zoom en Whereby. Tijdens deze sessies kan je net zoals bij een live sessie, rekenen op een persoonlijke aanpak met ruimte voor emotie, humor én professionaliteit.

Er is weinig tot geen verschil tussen een online sessie en een sessie in de praktijk.

Opdrachten worden telkens doorgestuurd via mail en besproken in de sessie samen met je coach. Via een gedeeld scherm kunnen wij jouw opdrachten en ónze aantekeningen en tips eenvoudig samen bekijken en kan je hier later ook thuis mee aan de slag.

Heb je hier vragen over? Laat het ons weten via info@mathilenik.be.

We doen het samen!

Veel gestelde vragen over loopbaancheques en loopbaanbegeleiding

Is loopbaanbegeleiding iets voor mij?2022-01-06T12:49:31+00:00

Zit je met twijfels en vragen over je job? Wil je meer plezier en voldoening? Wil je weten welk werk echt bij je past? Dan is loopbaanbegeleiding bij Mathil & Ik iets voor jou.

We staan bekend voor een heel persoonlijke aanpak. Je komt terecht bij een persoonlijke coach die jou snel van dichtbij leert kennen. Je coach is een klankbord en vertrouwenspersoon gedurende het ganse traject.

Loopbaanbegeleiding helpt jou ontdekken wat je wel gelukkig maakt en energie geeft.

Loopbaanbegeleiding is zeker iets voor jou als je iets aan je werk, jezelf in/op je werk of je loopbaan zou willen veranderen.

Wat is loopbaanbegeleiding?2022-01-06T12:49:58+00:00

Bij Mathil & Ik vinden we het heel belangrijk dat loopbaanbegeleiding zo concreet mogelijk is afgestemd op jouw situatie en loopbaanvraag. We gaan samen op zoek naar antwoorden die je alleen niet kan vinden.

We ondersteunen en begeleiden je gedurende het ganse proces zodat jij je eigen loopbaan weer in handen kan nemen.

Tijdens loopbaanbegeleiding gaat het over je werk(leven). We gaan op zoek naar jouw energiegevers en –vreters, kwaliteiten en competenties. Ook zoeken we uit wat jouw drijfveren zijn op dit moment in je leven. Na elke sessie krijg je huiswerk mee.

Heb je na dit loopbaantraject nog nood aan diepgaandere (life) coaching? Dit is ook mogelijk.

Wat is het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)?2022-01-06T12:50:29+00:00

We zoeken een antwoord op de vraag: “Hoe ‘werk’ ik?” Je schrijft hiervoor je eigen handleiding. In VDAB-taal is dit een persoonlijk ontwikkelplan of korter gezegd een POP.

In jouw persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) hou je je inzichten bij en noteer je de verschillende acties die je gaat ondernemen. Een van die acties kan zijn dat je een opleiding volgt om je positie op de arbeidsmarkt te versterken, dat je een gesprek aangaat op je werk of dat je op zoek gaat naar een andere job.

Je persoonlijk ontwikkelingsplan bevat een stappenplan met een duidelijke timing. Zo krijg je de dingen ook echt gedaan en blijft het niet bij vrijblijvende coaching tijdens de sessies. Je neemt zelf verantwoordelijkheid om uit de sessies te halen wat jij nodig hebt. We geven vol gas en rekenen erop dat jij dat ook doet!

Krijg ik opdrachten tijdens de loopbaanbegeleiding mee naar huis?2022-01-06T12:51:03+00:00

Je haalt uit het traject wat je bereid bent om erin te steken. Investeer jij weinig tijd en energie in jouw opdrachten en ben je na de sessies niet echt bezig met wat er werd besproken? Dan zullen je resultaten ook tegenvallen.

Je coach verkent samen met jou waar je mee zit en geeft je oefeningen en opdrachten om thuis te maken. Nadien bespreken jullie de oefeningen en opdrachten. Zo komen jullie geleidelijk aan tot nieuwe ideeën en inzichten. De coach begeleidt, jij stuurt.

We geven ons voor 100%. Daar kan je op rekenen. We adviseren je om dat ook te doen.

Wat kost loopbaanbegeleiding?2022-01-06T12:51:56+00:00

Volg je je loopbaanbegeleiding bij een erkend loopbaancentrum zoals het onze? Dan kan je betalen met loopbaancheques. Zo betaal je zelf maar een klein deel van de begeleiding. Elke 6 jaar heb je recht op 2 loopbaancheques van 40 euro. De eerste cheque is goed voor 4u begeleiding. Voor de tweede loopbaancheque krijg je 3u begeleiding.

Voor 80 euro heb je dus recht op 7u begeleiding die zeer waardevol is. Elke cheque kost 40 euro. Zo betaal je vanaf 1 januari 2020 in totaal 80 euro voor 7u loopbaanbegeleiding. De werkelijke waarde voor een uur loopbaanbegeleiding bedraagt 169 euro.

Om in aanmerking te komen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. Dat lees je hier.

Wanneer moet ik loopbaancheques bestellen?2022-01-06T12:52:54+00:00

Je kan wachten met het bestellen van je loopbaancheque tot je een kennismaking hebt gehad bij een van onze ervaren coaches in jouw regio.  Op het einde van het eerste gesprek met je loopbaanbegeleider ondertekenen jullie een samenwerkingsovereenkomst. Op dat moment geef je de loopbaancheque aan je loopbaanbegeleider.

Bestel je de cheque liever op voorhand? Dat kan. Hou er wel rekening mee dat je loopbaancheques maar 3 maanden geldig zijn. De geldigheidsdatum staat vermeld op de cheque. Start dus voor deze datum met je begeleiding. Als de begeleiding opgestart is, blijft de opgenomen loopbaancheque 12 maanden geldig.

Loopbaancheques bestel je hier.

Kom ik in aanmerking voor loopbaancheques?2022-01-06T13:00:15+00:00

Om loopbaancheques aan te vragen, moet je voldoen aan een aantal basisvoorwaarden zoals: in Vlaanderen of Brussel wonen, minstens 7 jaar werkervaring hebben, de laatste 6 jaar nog geen loopbaancheques gebruikt hebben, op het moment van aanvraag als werknemer of zelfstandige professioneel actief zijn en Nederlands spreken. Alle gesprekken gaan door in het Nederlands.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook een aantal uitzonderingen. Daarover lees je hier meer.

Kan ik als zelfstandige loopbaancheques aanvragen?2022-01-06T13:01:17+00:00

Absoluut. Een zelfstandige wordt gelijkgesteld met een werknemer als die aan deze voorwaarde voldoet: “Je hebt minimum 7 jaar werkervaring (of 2.555 dagen) in loondienst of als zelfstandige opgebouwd over je hele loopbaan.”

Zijn er twijfels of je recht hebt of niet? Neem dan telefonisch contact op met VDAB op het gratis nummer 0800 30 700. Ze helpen je graag verder om duidelijkheid te scheppen over jouw situatie.

Een overzicht van alle veel gestelde vragen vind je hier.

Een overzicht van alle veel gestelde vragen vind je via deze link.

Wat zeggen onze klanten?

GETUIGENISSEN

“Annick is een fantastische coach. Ze heeft me zeer goed geholpen met te ontdekken welke richting ik uit wil. Ik heb eindelijk het gevoel dat ik echt weet wat ik wil!”

“Annick, ik wil je toch nog even bedanken. Je hebt me al super geholpen, zonder uw hulp had ik niet zo ver gestaan. Ik heb al gekeken op de website van VDAB; we zien elkaar zeker terug voor de 2de cheque. Alvast bedankt.”

“Annick weet waar ze over spreekt, doet haar job goed en vol overtuiging. Zeker een meerwaarde voor iedereen om loopbaanbegeleiding te overwegen.”

“Het is interessant om jezelf beter te leren kennen en leren daarmee aan de slag te gaan; zowel privé als in een werkomgeving. Soms komt er iets anders uit de bus dan je verwacht en helpt dat om betere keuzes te maken in je leven.”

Klachtenprocedure

De klant kan een klacht i.v.m. gesubsidieerde loopbaanbegeleiding indienen bij de gemandateerde onderneming zelf via info@mathilenik.be of bij VDAB, via de website (klachtenformulier, https://www.vdab.be/klachten) of via de gratis servicelijn 0800 30 700. Als derde mogelijkheid kan de klant klacht indienen bij de Vlaamse Ombudsdienst via het klachtenformulier op de website www.vlaamseombudsdienst.be of het gratis nummer 1700.

Inschrijven voor een gratis infogesprek

Als je tijdens deze Corona-pandemie liever geen face-to-face gesprek voert, dan kan je bij Mathil&ik ook een e-coaching sessie inplannen via Google Meet, Skype, Whereby, FaceTime, … Jouw coach informeert je over de mogelijkheden.

Schrijf je hieronder in voor een vrijblijvend infogesprek en we contacteren je binnen de 2 werkdagen.

Ga naar de bovenkant